Piffigt med papper

Det som är så kul med egendesignade föremål är att du dels kan använda dem själv, dels ge bort dem till andra. Dessutom är det roligt att vara kreativ och det är något som uppskattas av ung som gammal. Som arbetsmaterial är papper ett av de billigaste och därför behöver du som vill lära dig att designa egna saker inte vara så snål som med andra material, till exempel silversmide.

Med papper kan du designa mer än du tror och det finns många olika konstformer som är helt baserade på detta material. Du behöver inte använda dyra variationer om du inte vill eller kan, utan kan skaffa vanligt skrivarpapper och komma riktigt långt med det. Barnfamilj eller singel – det här är något för alla!

Olika tekniker

Vilka föremål du ska göra är helt upp till dig men med tålamod och tungan rätt i mun kan du bli så skicklig att du till och med kan sälja dina egna designer över nätet eller på mässor. Om du är nybörjare kommer du förvånas över hur mycket det faktiskt går att göra med papper och med den växande erfarenheten finns det utrymme för fantasifulla experiment.

Papperskonsten har många skolor och den du med allra största säkerhet redan har stött på är den enkla julpyntningen, där du klipper ut former som granar och stjärnor att pynta hemmet med. Du kanske också har gjort påskkort med ägg och kycklingar, eller vikt pappersplan under barndomen. Det finns dock många andra tekniker för mer avancerade projekt och sanningen är att du kan göra både praktiska föremål och rena konstverk.

Quilling

Den här tekniken har fått sitt namn från det engelska ordet för fjäderpenna, quill, som i början var ett av grundredskapen. Quilling innebär att man rullar långa, tunna pappersremsor i olika former som cirklar och ovaler, och sedan fixerar dem med klister. De olika bitarna kombineras sedan med varandra och bildar antingen tavlor eller fristående objekt. En oerhört vacker konstform som har oändliga möjligheter.

Papier maché

Tillverka vackra föremål som skålar, masker, lådor och pärmar genom att blanda papper och klister. När materialet torkat är det hårt som gips, och sedan kan du måla det med olika färger. Ett kul sätt att göra föremål till hemmet på men kan bli lite kladdigt så se till att du har på dig enkla kläder och att du arbetar på ytor som är lätta att rengöra.

Origami

Den traditionella, japanska papperskonsten origami går ut på att du viker papper på olika sätt för att skapa djur, växter och andra föremål. En mycket trevlig idé är att vika ihop massor av fåglar och sedan hänga dem från en pinne eller en cirkel i taket som en vacker mobil för spädbarn.