Tjäna pengar på dina egendesignade föremål

Du som gillar att designa egna föremål har förmodligen funderat på om det går tjäna pengar på ditt skapande. Många drömmer om att ta steget och jobba med sin passion, oavsett om det är smyckedesign, textiltryck eller keramik. Det kan verka skrämmande, men du behöver inte ta steget fullt ut på en gång. Du kan testa dig fram och se responsen från eventuella kunder. Nedan följer tips på hur du går till väga för att tjäna pengar på dina egendesignade föremål.

Starta ett företag

För att komma igång och sälja dina föremål måste du starta ett företag. Detta är inte särskilt svårt, men du måste läsa på om de olika företagsformerna som finns. Enskild näringsverksamhet och aktiebolag är två av de vanligaste företagsformerna. Enskild näringsverksamhet, även kallad enskild firma, har den stora fördelen att det inte krävs något satsat kapital och denna form är populär bland ensamföretagare. Denna företagsform kan vara bra om du vill testa din företagsidé. Nackdelen är dock att det inte är någon tydlig skillnad mellan din privata ekonomi och företagets. I ett aktiebolag är du inte personligt ansvarig utan företagets skulder tillhör företaget. Det krävs dock 50 000 kronor i startkapital.

Finansiera verksamheten

En fördel med enskild näringsverksamhet är att du snabbt kan komma igång med verksamheten trots en liten budget. Du kommer dock att behöva kapital för bland annat marknadsföring och produktion av produkterna. De bästa är om du initialt kan finansiera det själv för att testa affärsidén. När du märker att det finns ett intresse för dina produkter vill du förmodligen skala upp verksamheten, exempelvis öka produktionen. För detta kan du ta ett företagslån. Det finns företagslån för alla typer av företag, även för enskilda firmor. Hos Fakturino kan du jämföra olika lån för att hitta det som passar dig och din verksamhet bäst. Att låna pengar kan vara en absolut nödvändighet för företag och det kan hjälpa till att kickstarta verksamheten. Däremot bör du alltid tänka igenom ett lån ordentligt och ha stöd för att det kommer att generera stora fördelar för företaget.

Skapa en hemsida & blogg

För småföretagare är det otroligt viktigt att synas. Om inte kunderna vet om att du finns kommer du garanterat inte att sälja några produkter. Att ha en sökmotoroptimerad hemsida är ett måste för att kunder ska kunna hitta dig online. Det finns många enkla och billiga verktyg för att skapa en hemsida, exempelvis Wix.com, vilket innebär att du inte behöver lägga ned alltför mycket tid eller pengar på att bygga en hemsida. Däremot är det viktigt att du har användbar information om dina produkter och ditt verksamhetsområde. En blogg är ett mycket användbart verktyg som ger kredibilitet.

Marknadsför via sociala medier

Sociala medier är ett av de bästa sättet för småföretagare att marknadsföra sina produkter. Det finns många fördelar, bland annat att det är enkelt och billigt att komma igång samt att du kan skräddarsy dina kampanjer. Om du har en nischprodukt är detta mycket användbart. Du kan även kommunicera direkt med dina kunder via sociala medier vilket stärker dina kundrelationer och ditt varumärke.