Digitalisera och designa familjens VHS-filmer

De flesta familjer har någon gång ägt en videokamera och spelat in viktiga släkthändelser. Dessa videofilmer hamnade så småningom på VHS-band och har sedan dess samlat damm i en byrå. Genom att digitalisera dessa gamla filmer och designa snygga omslag till både skivan och fodralet kan du ge bort en mycket uppskattad present, utan att behöva lägga ned en förmögenhet.

Varför digitalisera gamla VHS-filmer?

VHS-band tappar kvalitet och kan till och med förstöras av att ligga oanvända under lång tid. Därför är det viktigt att digitalisera VHS-banden om man vill bevara innehållet på dem, innan det är för sent.

Den sista tillverkaren av VHS-spelare stängde ned 2016, vilket är ytterligare en god anledning till att påbörja processen med att digitalisera banden.

Vad innebär att digitalisera?

Att digitalisera betyder att man överför VHS-filmerna till videoklipp på datorn istället och på så sätt lagras dem i ett digitalt format. Videofiler på datorn försämras inte i kvalitet och det är enkelt att säkerhetskopiera dem. Men för att slippa att spela upp klippen från datorn kan man bränna filmerna på en DVD-skiva eller Bluray-skiva.

En utmärkt överraskning

Eftersom de gamla VHS-filmerna med största sannolikhet inte används allt för ofta är dina chanser att smyga ut några VHS-band åt gången stora. Genom att digitalisera familjens band i hemligheten utgör dem en utmärkt överraskning för hela familjen.

Gör en affärsrörelse av det hela

Om det visar sig att digitalisera VHS-band är något du gillar att göra så kan du skapa en affärsrörelse av det hela. Det finns idag många företag som erbjuder just digitaliseringstjänster och du kan bli en av dem!

För att hålla nere verksamhetens kostnader och samtidigt nätverka på ett effektivt sätt finns det bra alternativ för de som bor i storstäderna. Genom att hyra in sig på ett coworking space i Stockholm kan du spara tusenlappar och samtidigt hitta goda samarbeten med företag som du delar lokalen med.

Vad du behöver för att komma igång

De här sakerna behöver du för att komma igång med din digitalisering:

  • VHS-bandspelare
  • Scart-kontakt med ljud och stereoljud (gul, vit, röd RCA-kontakter)
  • Kombinerad ljud och bild RCA-kabel
  • Videofångare eller digital videokamera
  • Dator (PC eller Mac)
  • Videoredigeringsprogram
  • DVD- eller Bluray-brännare
  • Skrivare (för omslag)

Att digitalisera VHS-band

Du börjar med att stoppa VHS-kassetten i bandspelaren och kopplar sedan in Scart-kontakten på baksidan av bandspelaren. Koppla den kombinerade video- och ljudkabeln mellan Scart-kontakten och videofångaren (eller den digitala videokameran). Videofångaren kopplar du sedan ihop med datorn.

Nu är allt redo att börja digitaliseras. Starta videoredigeringsprogrammet och tryck på play på VHS-bandspelaren och kontrollera att du får in signalen. Sedan spelar du in klippen via videoredigeringsprogrammet.

Designa omslag och bränn skivor

För omslag till DVD-fodral finns det gratismallar att ladda hem. Ta en skärmavbild från filmen och gör på så sätt ett unikt fodral för filmen.

Till själva skivorna kan du använda liknande design. I det här fallet finns det klisteretiketter du skriver ut på din vanliga bläckstråleskrivare och sätter på skivan.

Konvertera videofilerna till rätt format för DVD och bränn filmen till skivan. Det går även med program att skapa menyer och kapitelindelning.