Etsy

Etsy är en e-butik som fungerar genom P2P-försäljning (peer-to-peer), vilket innebär att privatpersoner säljer till privatpersoner. Det är en guldgruva för alla som sysslar med någon form av hantverk och vill sälja det de har skapat, eller för de som vill hitta unika, handgjorda föremål. Förutom de handgjorda föremålen får man också sälja antikviteter på Etsy, som enligt butikens regler ska vara minst 20 år gamla. Det är också vanligt att folk säljer material och redskap för hantverk, till exempel pärlor och ståltråd. Med Etsy kan man säga att traditionen med öppna hantverksmarknader har tagits till den digitala världen, då varje försäljare på Etsy också får ett eget digitalt ”stånd” på marknadsplatsen som är Etsy, och där man i utbyte betalar en kommission på 0,20 dollar per föremål man lägger upp till försäljning. Det är uppenbarligen ett koncept som fungerar, då Etsy hade 54 miljoner registrerade användare i december 2014, och hade 29 miljoner föremål listade på sin hemsida.800px-Etsy_Labs

Etsy lanserades för första gången 2005, av (vad som då var) det lilla företaget Iospace. Det bestod på den tiden av bara tre personer: Robert Kalin, Chris Maguire och Haim Schoppik. Kalin är den som ligger bakom sidans namn, och han säger att han medvetet letade efter nonsensord, eftersom han ville bygga upp ett varumärke från grunden. Han fick idén till Etsy då han tittade på Fellinis filmer och skrev ned det han tyckte sig höra på italienska. ”Eh, si” blev i hans öron ”etsi”. ”Et si” betyder också ”tänk om” på franska och på latin.

Efter lanseringen väckte Etsy snabbt uppmärksamhet, till stor del tack vare att de hela tiden implementerade nya verktyg på sin sida som skulle hjälpa säljarna att visa upp sina varor, få mer trafik på sina sidor och synas mer. Om man har ett traditionellt stånd på en marknad får man försöka uppnå samma effekt på andra sätt, till exempel genom att måla sitt stånd i en stark färg. Om du letar efter en målare i Stockholm för att hjälpa dig med det kan du gå in på Vimalar.se.

Variationen på den mängd föremål som säljs på Etsy märks redan i sidans kategorier, där man hittar allt ifrån konst och fotografier till kläder, smycken, skönhetsprodukter och leksaker. Så länge det är handgjort eller vintage kan man hitta det man söker på Etsy.