Makramé

Makramé är ett sätt att skapa dekorativa föremål och textilier genom knopar, knutar och flätningar, snarare än genom vävning. Ordet ”makramé” kommer från arabiskans ord för ”frans”, miqrama. Detta ord användes av arabiska vävare på 1200-talet, och syftar på de dekorativa fransarna på sadlar till kameler och hästar, som bland annat hjälpte till med att hålla flugor borta.

Ett av de tidigaste avbildade exemplen på knutar i makraméstil kommer från ristningar gjorda av babylonierna och assyrierna. De visar att man bar fransliknande flätor som dekoration på sina kläder. Dessa flätningstekniker kom sedan till Europa från Nordafrika tillsammans med morerna när de invaderade Spanien, och därifrån spred sig makramén till Frankrike och resten av kontinenten. Vid slutet av 1600-talet hade makramén nått England – det finns bevis för att drottning Maria II av England lärde ut denna teknik till sina hovdamer.

Tekniken blev också vanlig bland sjömän, som underhåll sig med att skapa föremål med makramé under sina lediga timmar. När de sedan gick i land sålde de sina skapelser, och på detta sätt spreds makramén även till Kina och Amerika. Det kunde till exempel handla om hängmattor och bälten gjorda med hjälp av makramé.Keith_Russell_macrame_1

Makramé var som mest populärt under den viktorianska eran i England, då så gott som varje hem var dekorerat med fransar, spets, lakan, gardiner, dukar och annat som skapats med knuttekniken. Efterhand avtog dess popularitet, men makramén upplevde en slags återfödelse under 1970-talet, då människor skapade väggbonader, jeansshorts och andra klädesplagg, sängöverkast, draperier, hängkrukor och annat med denna teknik. Återfödelsen var dock kortlivad, då makramé i och med 1980-talets inträde återigen blev omodernt.

Det går att använda sig av nästan vilket material som helst när man skapar makramé, beroende på vad man skapar, men några av de vanligaste materialen är snören av bomull, lin, hampa, jute, läder eller ull. Om du älskar att jobba med makramé, och håller på att förvandla din hobby till ett företag, kommer du sannolikt att behöva göra ganska stora investeringar till en början, till exempel för att hyra en studio, köpa in material och marknadsföra dig. Om du inte har de ekonomiska medel som behövs kan du gå in på Advisa och börja arbeta med din nya verksamhet direkt.