Bonadsmålning

Bonadsmålning är en gammal svensk hantverkstradition. För att vara mer exakt är det en sydsvensk tradition, då bonadsmålning framförallt utövades i Småland, Halland och angränsande delar av Västergötland och Blekinge. Det var dock inte särskilda hantverkare som sysslade med bonadsmålning, utan gemene man på landsbygden. Det kan sägas vara en form av allmogemåleri, det vill säga målningar på möbler och inredning som utfördes av målare som inte ingick i de skrån som var obligatoriska i städerna.1280px-Jhwh_vanersborg_bonad

Traditionen med bonadsmålning har rötter som sträcker sig ända tillbaka till senmedeltiden, men den hade sin storhetsperiod mellan 1750 och 1850. Målningarna utfördes till en början på väv, men från och med början av 1800-talet använde man även papper. Motiven var i de flesta fall bibliska.

Efter 1850 började bonadsmålningarnas popularitet att sjunka, och de blev allt ovanligare. Kanske är det därför inte konstigt att man redan på 1910-talet och 1920-talet började forska i ämnet. Man undersökte bland annat målningar av Per Gustaf Widstrand, Sigurd Erixon, Nils Strömbom och Albert Sandklef. Från dessa första forskare i bonadsmålning tog andra vid, till exempel etnologiprofessorn Nils-Arvid Bringéus, som föddes på 1920-talet. Under hans ledning har man bedrivit forskning om bonadsmålning vid Lunds universitet, och i mer modern tid har Elisabeth Berglin fokuserat hela sin doktorsavhandling på bonadsmålaren Johannes Nilsson från Gyltige by i Breareds socken. Att hon valde just honom är inte en slump, då han anses vara en av de främsta bonadsmålarna i södra Sverige.

Du som skulle vilja se svenska bonadsmålningar kan bege dig till Bonadsmuseet i Unnaryd, vilket är Sveriges enda separata museum som riktar in sig på just det sydsvenska bonadsmåleriet. Här finns verk av flera kända bonadsmålare från 1700-talet och 1800-talet. Det finns dock även stora samlingar bonadsmålningar på Varbergs museum och Smålands museum i Växjö.

Så småningom ersattes bonader med färglitografier och oljetryck som importerades till Sverige, och bonadsmålning är idag en i princip utdöd konstform. Om du ändå vill dekorera dina väggar med vackra, inhemska bilder, finns det dock idag litografier av svenska konstnärer – du behöver inte importera dem. Du kan till exempel köpa färglitografier av konstnären Madeleine Pyk på Galleristockholm.se.