Textiltryck hemma – olika tekniker

En av de enklaste teknikerna för att skapa ett textiltryck kallas med ett samlat ord för högtryck. Det innebär att man använder en tryckform där den tryckande ytan är upphöjd. Högtryck kan visserligen vara komplicerat, beroende på hur detaljerad man vill göra sin bild, men om man vill skapa ett enkelt, upprepande mönster på textil är det den enklaste och mest effektiva metoden. Det bästa med denna teknik är att det går att skapa en billig och funktionell stämpel bara av potatis. Många har säkert gjort ett så kallat potatistryck någon gång under sin uppväxt – metoden är nämligen så enkel att ett barn kan utföra den, med lite hjälp från vuxna när det gäller att skära ut stämpelns form, eftersom man måste använda sig av relativt vassa redskap. För att skapa en potatisstämpel delar man helt enkelt en potatis på hälften. Från dessa halvor skär man sedan bort de negativa delarna från bilden man vill skapa, så att den står ut från potatisen. Om du vill skapa ett mönster med flera olika komponenter gör du helt enkelt fler stämplar. Eftersom du ska trycka på textil bör du använda dig av textilfärg, så att färgen täcker och fäster ordentligt. Sedan målar du helt enkelt ett jämnt lager färg på potatisstämpeln, och trycker dit den på tyget. Detta kan du upprepa så många gånger som du vill, för att skapa ditt mönster.potato-671040_960_720

Ett annat sätt att skapa en stämpel är med hjälp av en gammal kork och ett föremål med en intressant form, till exempel en kapsyl eller en knapp. Genom att limma föremålet under korken, har du skapat en stämpel som kan användas på samma sätt som en potatisstämpel, och som kan användas om och om igen.

Ytterligare ett sätt att skapa ett tryck på textil, som använder sig av den moderna tekniken, är med hjälp av så kallat transferpapper. Om man använder detta papper för att skriva ut en bild eller en text i en bläckstråleskrivare, kan man sedan applicera bilden på textil genom att stryka på den med ett strykjärn.

Med dessa tekniker kan man enkelt dekorera allt ifrån lakan och örngott till bordsdukar och gardiner. Man kan också, på ett större tygstycke, skapa en vacker och personlig väggbonad. Ett annat sätt att dekorera sina väggar på ett mycket personligt sätt är att skapa en fototapet av ett fotografi man tagit själv. På Photowall.se kan du enkelt beställa fototapeter baserade på dina egna foton.