Silver- och guldsmide

Några som har tagit det här med egendesignade föremål till en hög nivå är guld- och silversmeder. Det här yrket tillhör de som kallas gesällbrevsyrken. Med rätt utbildning och praktisk utövning kan man göra ett gesällprov och senare även ett mästarprov. Mästarbrevet är ett erkännande av uppnådd yrkesstatus – ett kvalitetsmått helt enkelt. Fast för att arbeta som silver-/guldsmed behöver man en utbildning i hantverket. Folkuniversitetet tillhör de som anordnar en sådan utbildning.

 

Utbildningen innefattar följande
Under ledning av silversmeder och formgivare får den blivande ädelmetallsmeden lära sig olika teoretiska ämnen och tekniker i själva hantverket. Till de teoretiska ämnena hör bland annat hur man gör idéskisser och bygger modeller och man får lära sig om färg och form. Därtill får man lära sig design- och silversmideshistoria. Man får också lära sig att driva projekt från idé till färdig presentation, vilket även går igen i olika teman och tekniker. Något man behöver kunna för att ha kontroll över ett smidesprojekt – från ax till limpa. Man får också lära sig att dokumentera sina projekt och att presentera dem. Det ingår också att man får lära sig att göra en portfolio av sina verk och hur man ska arbeta med den. Självklart får man arbeta rent praktiskt i verkstaden med olika tekniker. Bland annat får man komponera och såga ut ett mönster. Man kan också få formge och tillverka en ring, ett ledat armband med lås, andra små smycken och tillverka en dosa.

vintage jeweler tools and diamonds

 

Arbetsområden
Ädelmetallsmeder arbetar med både formgivning och hantverk med metaller. Det kan handla om rena bruksföremål som exempelvis en tekanna med tillhörande sockerskål och mjölksnipa till prydnadsföremål och smycken. Bruksföremålen görs vanligtvis i silver medan smycken kan göras av antingen guld eller silver eller en kombination av dessa och andra metaller. En del arbetar även med reparationer av guld eller silverföremål. Det kan även handla om restaurering av olika objekt.

 

Anställd eller egen verkstad
Man kan arbeta i egen regi med egen verkstad och butik, eller som anställd. För att kunna försörja sig är dock kraven stora på förvärvad yrkesskicklighet. Man behöver besitta en god förmåga att marknadsföra sig själv och sitt arbete. Ett led i den egna marknadsföringen kan vara att ha vackra tavlor och posters som fond till de egentillverkade smyckena och bruksföremålen. Något som framhäver de egna objekten på ett positivt sätt.