Lek med akrylfärg på ett nytt sätt

Acrylic pouring eller pour painting är en teknik där man häller flytande akrylfärg över en canvasduk. Det är ett enkelt och väldigt roligt sätt att skapa konstverk som ser avancerade ut även som nybörjare.

För att utföra den här tekniken så behöver man färg, koppar av plast, silikonolja och en canvasduk.

Silikonoljan används för att få fart på färgen när den hamnat på duken, men har man inte tillgång till den så går det att utföra acrylic pouring även utan olja.

Hur man fördelar färgen väljer man själv. Man kan antingen hälla upp flera olika sorters färg separat i olika koppar eller hälla färgerna i olika lager i en och samma kopp. Eventuell silikonolja blandas sedan med färgen i koppen genom att man rör om med exempelvis en träpinne.

Det fantastiska med den här tekniken är att man egentligen kan hälla färgerna precis hur man vill, och blanda dem hur man vill. Man häller helt enkelt ut färgen på canvasduken.Det finns mycket bra information på internet om hur man kan göra. Det kan vara bra att ha på sig handskar och att täcka sin arbetsyta med tidningspapper då akrylfärgen rinner över kanterna på canvasduken.

Hur mycket man vippar på canvasduken är upp till en själv, men man kan få fram otroliga mönster genom att långsamt vrida och vända på duken under en längre tid.

Genom att tillsätta silikonolja i enbart vissa färger men inte andra så kan man få fram en ”cell”-effekt. Det innebär att färgen som är tunnare lägger sig runt den mer trögflytande färgen, och skapar ett intressant mönster. Det går även att använda en hårfön för att blåsa fram färgen på canvasduken, och på så sätt skapa effekter.

Resultatet av att hälla akrylfärg är att du får en tavla som ser konstnärligt professionell ut även som nybörjare. Den blir en fin present till dig själv eller någon annan.