Sälj egendesignade föremål utan företag

Gillar du att designa föremål och funderar på om det är dags att ta det stora klivet och starta ett eget företag? Att gå från hobby till försäljning är lockande för många, men det finns en hel del att tänka på innan du startar ett företag. Som tur är finns det smarta sätt att sälja dina föremål utan att behöva krångla till det. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Sälj utan företag

För att ta reda på om det finns någon efterfrågan för dina egendesignade föremål bör du testa marknaden. Tack vare smarta tjänster som Frilans Finans kan du fakturera kunder utan att behöva starta företag. Du kan enkelt fakturera som privatperson och få lönen utbetalad, skattad och klar. Deras system är mycket enkelt och transparent att använda. På deras hemsida ser du hur mycket du får i lön efter skatt efter avgifter. Tjänster som Frilans Finans gör det möjligt att testa på hur det är att driva företag utan att faktiskt behöva starta eget. Du designar, sköter marknadsföringen och försöker sälja föremålen. Eftersom det är så enkelt och riskfritt att fakturera som privatperson är det många som föredrar att göra det under uppstartsfasen eller till och med de första åren. Kom ihåg att du bör ha en stabil och relativt hög försäljningsvolym för att det ska löna sig att starta eget bolag.

Att tänka på innan du startar eget företag

Många tror att de måste ha eget företag för att kunna bedriva försäljning. Det stämmer inte alls utan det går alldeles utmärkt att fakturera som privatperson. Det är dock många som inte vet om den möjligheten och startar därför bolag utan att kunna generera tillräckligt med intäkter. Enligt statistik från Tillväxtanalys går 35 % av alla nystartade företag i konkurs inom tre år. Några av de vanligaste orsakerna handlar om pengar, exempelvis att företaget är olönsamt eller att det inte finns något större intresse från målgruppen. Innan du startar eget företag bör du därför alltid testa att sälja dina produkter till den tänkta målgruppen. Du kommer att skaffa dig viktig feedback som gör att du kan ändra och förbättra din strategi.

Aktiebolag är den vanligaste företagsformen i Sverige. Kom ihåg att det alltid finns kostnader och utgifter relaterade till företagande. Att starta ett eget aktiebolag kostar 25 000 kronor sedan den 1 januari 2020. Se till att du har en ekonomisk buffert och en bekräftad efterfrågan innan du tar det stora klivet.