Brickband, tänker du kanske, det är sådana där band som mormor eller farmor hade för att hänga upp brickorna på väggen. Inget kan dock vara mer fel. Brickvävda band är slitstarka och stadiga band som bland annat har använts som dekoration, hängslen, strumpeband och för att sätta upp varpen i varptyngda vävstolar. Brickbandsvävning kräver inte mycket utrustning och kan vävas i princip var som helst. Kanske är det anledningen till att hantverket, som har anor från järnåldern, har överlevt och fortfarande lärs ut, mestadels muntligt, från mästare till elev. Sonja Bergelin är en av dessa mästare som också har skrivit en bok i ämnet.
Lätt att lära sig
Brickvävda band är vanliga attribut på de nordiska folkdräkterna och det finns mängder av olika mönster, inte helt sällan kopplade till en viss region. Mönstren kan säkert få en och annan att tänka att tekniken är svår att lära sig. Det är precis tvärtom, grundtekniken har en relativt låg inlärningströskel. Att sätta upp varp och träda brickorna till ett randigt band går att lära sig på en förmiddag. med fokus på forntida hantverk och slöjd under en hel dag fick barn i Blekinge prova på olika sorters slöjd. Just brickbandsvävning var inte aktuellt den dagen, men det finns inget som säger att barn inte kan väva brickband. Det enda som behövs är brickor i papp och bomulls-, lin- eller ullgarn.
Enkla redskap som går att tillverka själv
Om du vill lära dig eller prova på brickbandsvävning kan du antingen kontakta Hemslöjdsföreningen där du bor eller leta information på YouTube. Vill du prova innan du bestämmer dig för att köpa brickor kan du tillverka egna av en kortlek, mjölkartonger eller snoddmappar. När du är nybörjare är det lättast att börja med bomullsgarn eftersom trådarna inte hakar i varandra på samma sätt som ullgarn gör. Fäst ena änden av varpen i ett dörrhandtag eller fönsterkrok och den andra, den där brickorna finns, i ett bälte som du har runt midjan. Sedan är det bara att börja öva. När du kan grunderna kan du gå vidare till att göra mönster som är mer eller mindre komplicerade.